Inleiding

In de voorbije 40 jaren organiseerde het Cultureel Comité Sint-Amandsberg talloze culturele activiteiten: toneelavonden, boekenbeurs, filmfora en tentoonstellingen. Aanvankelijk vonden de tentoonstellingen voor beeldende kunst plaats in het Hof van Heirlingen en later het Cultureel Centrum De Vlier. De eerste tentoonstellingen in de kapel gaan terug tot op het einde van de jaren '60, juist na de restauratie van de kapel. Vanaf de tweede helft van de jaren '70 werd de kapel van Campo Santo vrijwel steeds als expositieruimte aangezocht. Voor het brede publiek zijn kapel en Cultureel Comité sindsdien schijnbaar onafschijdelijk.

Het ontsluiten van actuele kunst in de kapel op de heuvel van Campo Santo besxchouwde het Cultureel Comité immers als uiterst boeiend uitgangspunt. In de directe nabijheid van overleden kunstenaars en beroemde Gentenaars ontstaat een ingetogen sfeer, waar tijd en tijdloosheid samenkomen. Rust en bezinning bieden er een fascinerend kader om actuele kunst te beleven.

Een van de meest aangrijpende exposities voor '90 was de presentatie van de kruisweg van Dan Van Severen. Het werk kreeg een evident kader waardoor het een museale opstelling oversteeg. Dit bijzonder kader heeft inspirerend gewerkt voor veel kunstenaars, men mag zelfs stellen dat voor sommige kunstenaars Campo Santo één van hun belangrijkste tentoonstellingen is geweest.